HTML

Köpköd a tévémaci

TV-kritika, műsorelemzés, némi história- szubjektív vélemények egy korántsem objektív világról. Igyekszem némileg enciklopédiaszerűen szólni a tévéműsorokról, és végül saját szempontjaim alapján értékelem is őket, de mellette az is terítékre kerül, ami adott pillanatban foglakoztat. Az értékelésről: a műsor minősége arra utal, szerintem mennyire igényes szakmailag maga az elemzés tárgya. A fejberúgás faktorral az újdonságot, izgalmasságot jellemzem. A szigorúan szubjektív arról szól, hogy a fenti pontoktól függetlenül, én mennyire tartom jónak a műsort. Az öt maci jelenti a maximális pontot, az egy a minimálist.

Friss topikok

  • LustaDick: A csimpánzos poént már a germánok lelőtték, úgy kb. 25 évvel ezelőtt: www.youtube.com/watch?v=bJ7t... (2010.08.24. 15:00) Csináljuk a fesztivált
  • Söci: Ez egy kurva jó műsor ! (2010.08.10. 13:46) America's Funniest Home Videos
  • kis_kiraly: Én is pont ezt a cukor rossz-zöldség jó részt láttam. Először azt hittem hogy poén az egész mint a... (2010.07.06. 16:24) Lazy Town
  • failtv: @spamdog: Frappáns hasonlat. Már csak azért is, mert néha az Arrested D... is idegesít kicsit.:) (2010.03.20. 23:25) Malcolm in the Middle
  • Kis ember: Az az érzésem, mintha kissé lenéznének: nesztek parasztok, ennyit érthettek ebből a finom és magas... (2010.02.03. 09:43) Balett ABC Henriettel

A jó megérint. A rossz is, csak máshol és fájdalmasan.

2010.03.31. 14:11 failtv

Lazy Town

Címkék: sorozat adatbázis gyerekműsor

Hát, elvileg ez egy egészséges életmódot is népszerűsítő, szórakoztató gyerekműsor lenne, de szerintem szimplán egy nagy kerek nulla. Az ötletgazda-főszereplő-atyaúristen Magnus Scheving izlandi, korábban tornász volt, aztán jött a nagy idea a szuperegészséges szuperhősről, Sportacusról, aki egy Lazy Town nevű városban osztja az észt meg az igazságot.

A bökkenő az, hogy azok az epizódok, amelyeket véletlenül elcsíptem, valami félelmetesen bugyuták voltak. Afféle rajzfilm-várost építettek fel, girbegurba házakkal és utcákkal, az emberek által játszott szereplők (Sportacus, a rózsaszín hajú kislány meg a főgonosz Rosszvér Robi) mellett szörnyen festők bábok tűnnek fel. Ám utóbbiakból sincs sok. A város nagyjából úgy néz ki, hogy van egy igazi meg négy bábgyerek, egy polgármester a feleségével, fenn a léghajóban él a rendszeresen edző Sportacus, lenn a föld alatt meg Robi szövögeti gonosz terveit. Utóbbi elképszető ármányai közé olyan dolgok tartoznak, hogy megnyeri a két indulós helyi tehetségkutató versenyt, vagy az iskolában a gyerekeknek azt tanítja, hogy a cukor jó. (Persze lehet, nem pontosan emlékszem, borzalmasan blőd sztorikat találtak ki izlandi barátaink.) Sportacus meg közbelép, és a gyerekek is megtáltosodnak, ha esznek egy "sportcsemegét", ami praktikusan egy alma. Aztán néha van ének és tánc.

Szerintem ezt a sorozatot fél éves kornál idősebb embernek bemutatni bűntett. Ennél fiatalabb gyereknek tetszhet, mert talán jól néz ki a sok rikító szín, és hálistennek úgysem ért belőle semmit. Az egész Lazy Town annyira rossz, hogy még demagógnak sem mondanám vagy szájbarágósnak, egyszerűen hiányzik belőle minden: ész, elképzelés, színészi játék, sztori, stb. Nyilván az teremt az ilyen sületlenségeknek piacot, hogy a tévécsatornák vezetői a sok natív marhaság mellett mindenféle lobbi nyomására "egészségbarát" marhaságot is benyomnak a programba, ha jó, ha nem. De a téma vagy a nemes elképzelés nem legitimál valamit, ami ezektől függetlenül nézhetetlen.

Megmondom a frankót: én úgy érzem, nagyon szar világban élünk, amikor Lazy Town szintű műsorokat vetítenek sok országban, a Sütiszörnyet meg rehabra küldik és megváltoztatják a szövegét, mert rossz példát mutat a gyerekeknek.

Hol (volt) látható nálunk: Disney Channel

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

1 komment

2010.03.28. 21:36 failtv

MrÉsMrs

Címkék: adatbázis szórakoztató

Ez aztán a fergetes szórakoztató műsor, ahol hazai hírességek, párjukkal az oldalukon mutatják meg mit tudnak! Mindenki számára kötelező a jókedv, és az egy héten át tartó, kirobbanó hangulatú vetélkedések végén egy győztest is avatnak. A műsort a vicces Till Attila és a vonzó Liptai Claudia vezeti, és mi, nézők, mind nagyon jól szórakozunk...

A fentiek fényében látható, szerintem nem igazán lehet komolyan beszélni erről a műsorról. Régi általános iskolai sorversenyek, meg játékos őrsi vetélkedők hangulatát idézi a MrÉsMrs, csak éppen celebpárok versengenek néhány jobb sorsra érdemes úttörő helyett. Ez a fajta erőltetett "mi jóbarátok vagyunk" életérzést tükröző, belterjes vetélkedő ugyanúgy nem köt le, mint a celebek vergődése a dzsungelben vagy a hírességek reménytelen küzdelme a fakanállal. Ezek a művi, borzalmasan mesterkélt műsorok semmilyen szinten nem jönnek be, nem tudnak lekötni, nem tudnak szórakoztatni. Komolyan csak e megjegyzés kedvéért néztem bele a mostani adásokba. Tilla hozza a kötelezőt, és szerintem Claudia sem néz ki rosszul, elsősorban ennyi csapódott le. A sztárpárok idétlenkedése, jópofizásai nélkül simán meglennék. Nem tudom, mennyire szeretik ezt a nézők, de mivel mifelénk általában közkedvelt ha ún. celebeket láthatunk hernyóesőben, vagy ha együttélésekre vonatkozó kérdésekre válaszolnak, nyilván van közönsége a MrÉsMrs-nek.

Az egésszel az a baj, hogy a mi kis celebvilágunk már túlságosan belterjes, és ezzel együtt túlságosan megosztott. Ebben a TV2-műsorban nem lesz benne Erős Antónia, Ördög Nóra, Sebestyén Balázs vagy Horváth Éva, legalábbis addig amíg az RTL-hez kötődnek. (Utána persze azon nyomban lecsapnának rájuk.) Nem hiányoznak ők nekem, kicsit sem. Ám a végeredmény az, hogy fel kell tölteni a műsort rengeteg olyan emberrel, akiknek az elhíresült munkássága esetleg pornófilmekhez vagy hasonlóan nagyívű dolgokhoz kapcsolódik. Mellettük meg ott vannak mások, akik esetleg értelmesebb dolgot tettek le az asztalra, de a pénzt ugyanúgy szeretik. Ha megfizetik őket, akkor nekik nem fáj egy kicsit hülyét csinálni magukból. Eszem ágában sincs mindenféle tévéetikai kérdésekbe belemenni, csak olyan fura érzésem van, amikor ilyet látok a televízióban. Brutálisan jó dolgok is születtek a tévézés elmúlt pár évtizedében, és akkor itt van ez a tréfásnak szánt vetélkedő, kutyába lemenő celebekkel. Ez még mindig elég? Erre még mindig van igény? Na mindegy. Vezesse a műsort meztelenül Claudia, és akkor biztos még nézettebb lesz.

Hol (volt) látható nálunk: TV2

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.03.26. 21:15 failtv

Two And A Half Men

Címkék: sorozat adatbázis vígjáték

Elgondolkodtató, miből lesz a világsiker. Pontosítok, nem is annyira a világ egészén tapasztalt siker határozza meg egy sorozat sorsát, hanem az amerikai piac. Nem vagyok a téma szakértője, de lassan én is tudok SHR-eket sorolni. Szép feladat egy statisztikusnak, de valóban sokat mond ez el egy sorozat színvonaláról? Nem feltétlenül.

A Two And a Half Men (magyarul Két pasi meg egy kicsi címet kapta) alapvetően teljesen átlagos sorozat. Van benne pár vicces figura: nőcsábász férfi, lúzer, érzelgős öccse illetve utóbbi kövérkés fia. Az alapszitu nyilván abból adódik, hogy ezeknek az embereknek együtt kell élniük, összezárják őket a konfliktusok kedvéért a forgatókönyvírók. Aztán nevethetünk a nagy vagány Charlie jól-rosszul sikerült csajos kalandjain, Alan bénázásán és kesergésén vagy esetleg a kissé értetlen fiún. Utóbbinak egyébként érzésem szerint eredetileg hangsúlyosabb szerepet szántak, de a későbbiekben ő, mint "fél férfi" meglehetősen háttérbe szorul. Charlie és Alan párosa elegendő ahhoz, hogy kellő számú tipikus szituációban nevettessenek. Persze itt van még a víg özvegy mama, meg a mindenbe beleszóló bejárónő, de amikor nem tűnnek fel, akkor sem nagyon hiányoznak. Igazság szerint steril, ártalmatlan vígjátéksorozat ez, én legalábbis nem bírtam mélységesen rajongani érte sose. Ha megy a televízióban és elcsípem, belenézek, néha szórakoztat, ennyi. (Ez nem bántás, nagy bajom nincs vele, mert mint minden jobban sikerült amerikai anyag, az esetek túlnyomó részében ez is hozza az elvárt minőséget.) De hogy óriási nézettséget hozó sorozatról beszélünk?... Ez azért már más tészta. Nem érzem sem a helyzeteket, sem a figurákat olyan erősnek, mint mondjuk a Friends-ét, de úgy látszik, mégis be tud tölteni egy űrt a sorozat. Az is furcsa, hogy manapság, a szélsőséges műsorok korában egy ilyen középszerű anyag lehet ilyen népszerű, de talán arra utal, a nézők nagy tömege még mindig nyitottabb az ilyesmire, mint a Family Guy-ra.

Vajon meddig lesz ez így? Amíg marad ez az állapot, ilyen sorozatokra mindig szükség lesz, és jól is fognak futni. Utána viszont nem nagyon fog rájuk emlékezni senki. Túllép rajtuk a világ, mint a hőskorszak nem egy híres és sikeres sorozatán, amelyekre ma már csak kevesen emlékeznek.

Hol (volt) látható nálunk: Viasat3

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.03.24. 11:49 failtv

Chef Abroad

Címkék: gasztro adatbázis utazós doku

Michael Smith, Kanada egyik legismertebb séfje a házigazdája ennek a sorozatnak, ami egyszerre szól az utazásról és a főzésről. A kiváló szakács különféle pontjain fordul meg a világnak, ismerkedik a helyi ételekkel és szokásokkal, és még olyan különleges helyekre is eljut főzni, mint egy repülőgéphordozó óriási konyhája.

Ki is Michael Smith? Egy olyan, tévés főzőműsorok révén ismertté vált személyiség, aki előtte már számos minőségi étteremben bizonyított. Persze elsősorban Kanadában számít híresnek: rajta kívül sem kevés, csak saját közegében ismert tévés szakácsról tudunk. Ami egyébként teljesen rendben is van, nekünk is megvannak a saját gasztro-arcaink. (Más kérdés, hogy van azért különbség a Michelin-csillagos éttermekben edződött Michael Smith és mondjuk Stahl Judit között, aki helyett időnként statiszta főz.) Mellesleg Michael Smith meglehetősen jellegzetes figura, hiszen nagyon magas, kimagaslik a körülötte szorgoskodó emberek közül. Afféle megnyerő személyiség, akit nem jóképűsége, hanem hitelessége miatt fogad el a néző.

Szóval szakácsunk utazgat a világban, és mindenféle kulináris kalandban van része. Két epizódot emelnék ki. Az egyikben kanadai magyar barátai révén kis hazánkba utazik, és ismerkedik a hagyományos falusi disznóvágással- még a profi számára is meglepő dolgokkal találkozik. Érdekes egy kívülálló szemszögén keresztül látni a nálunk hétköznapinak számító rituálét. A másik a mostanában sok vihart kavaró tonhal-szusi bizniszről szól. Ebben az epizódban onnan indul a történet, hogy kifognak egy szép tonhalat, aztán végigkövetik az útját, repülőre szállnak vele együtt, eljutnak a halpiacra Japánban, a kereskedőhöz, majd a szusibárba. És közben folyamatosan jelzik, hogy emelkedik az ár. Elképesztő összegre rúg a lánc végén egyetlen tonhal ára, roppant jól látszik, micsoda volumenű üzlet ez. És persze micsoda, szinte művészi igényességű folyamat végződik egy falatnyi ízbombával. Érdekes, tanulságos, és az ítélkezést meghagyja a nézőnek.

Hol (volt) látható nálunk: Travel Channel

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.03.23. 22:46 failtv

Top Gear

Címkék: adatbázis szórakoztató

Ha van olyan műsor, amit műfajában általános mérceként lehet minden más hasonló műsor elé állítani, akkor az a BBC egyik legismertebb (és legelismertebb) műsora, az autós magazinok koronázatlan királya, a Top Gear.

Jeremy Clarkson, a jellegzetes megjelenésű, magas, fanyar humorú műsorvezető társai Richard Hammond és James May, illetve a rejtélyes versenyző, The Stig. Az eredetileg 1977-ben indult műsor ma azért eltér a régi, tradicionálisabb autós műsortól. Nem törekszik korrektségre, sőt, néha teljesen eszetlen ötletekkel jelentkeznek a műsorvezetők. A házilag kétéltűvé alakított autókkal bonyolított versenyektől kezdve mindenféle más agyament versengéseket találtak ki és mutatnak be, szóval ma jellemzően a Top Gear-team nem adatokkal bombáz, nem a műszerfal műanyagának keménységét ellenőrzi egy-egy teszt során, hanem szórakoztat. Például ott van a komolytalan, de vicces Star in a Reasonable Priced Car: ebben hírességek ülnek valami nagyon átlagautó volánja mögé, és igyekeznek elérni a legjobb köridőt. Az egész műsorban van egy jó adag önirónia is, Jeremyék nem félnek bolondot csinálni időnként magukból is. Viszont a szélsőségek hajszolása időnként veszélyes is, Hammondot például súlyos baleset érte egy forgatáson. Szó se róla, elég messzire mennek a fiúk egy jó műsor kedvéért. (Aki szeretne még infót, az talál a wikin, illetve a Top Gear honlapján is.) Mondani sem kell, vannak nem kevesen a világ minden részén, akik szívesen vesznek át ötleteket, másolják a stílust, de a Top Gear trónját nehéz megingatni.

Nem akarom túlbeszélni a dolgot: ez a műsor szerintem minden szempontból az egyik legjobb, amit a tévé világa valaha is létrehozott. Viszont a sorozat magyarítása, mint az manapság megszokott, nem sikerült teljesen hibátlanul. Szóval akinél van BBC, az jobban jár a feliratos, eredeti nyelvű verzióval az én megítélésem szerint. (A semminél természetesen a szinkronos is jobb.)

Hol (volt) látható nálunk: BBC Entertainment, TV6

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.03.22. 21:42 failtv

Csináljuk a fesztivált

Címkék: adatbázis szórakoztató

A köztévé egyik sikerműsorának továbbélése a magyar média világának szürreális története, mert a műsor érdemi részét megtartották, de a beharangozó szöveget újra felvették, részben új arccal.

Maga az a bizonyos érdemi rész aránylag kézenfekvő ötletre épült. Régi, klasszikus magyar dalokat, mindenféle filmzenéket vettek fel újra, új, többnyire fiatal előadókkal. Némelyik zenének kifejezetten jót tett ez a feldolgozás, ráadásul egészen elfogadható énekesek is felbukkannak, mint például Tóth Vera, Emilio, Feke Pál vagy Csipa. Sok dal kel új életre egy-egy jó előadó által, és ez jó pont. Alapvetően vállalható műsorról volt szó, amit természetesen az MTV inkább koros, nosztalgiára fogékony közönsége szeretett, de én, egy generációval fiatalabb nézőként is belenéztem időnként. A dalokra való szavazásban aztán már nem vettem részt természetesen, az efféle telefonos voksolás nem az én műfajom. Annyira nem is követtem ennek a versengésnek az eredményét, de gondolom mindig lett győztese az adott sorozatoknak.

Szóval klasszikus dallamokat toltak az arcunkba nagy dózisban, aki erre vevő, az szerette a műsort. Még akkor is, ha a két műsorvezető (először Harsányi Levente és Korda György, később az utóbbi helyén Dévényi Tibor) produkciója esetleg nem jött be mindenkinek. Harsányi Leventéért nehéz rajongani, itt nyilván a koncepció része volt az, hogy ugratta idősebb partnerét, csak ha az az ugratás nem elég szórakoztató, akkor a koncepció is bukik.

No mindegy, amikor vége lett a műsornak majd az ismétléseinek, az ember szépen elkönyvelhette, hogy az MTV-n is jelenik meg időnként sikeresnek mondható anyag. Az viszont meglepetést keltett, amikor a sorozat megvételéről döntött a Story TV. Végülis nem volt erre sem nehéz magyarázatot találni, az efféle kis csatornáknak minden bevált anyag jól jön. Az viszont már érdekes volt, amikor az is kiderült, hogy az énekes produkciók maradnak csak változatlanok, a bevezető szövegeket Harsányi Levente és az MTV-ről ide igazolt Szulák Andrea mondja. A felállás picit hasonló, a poénos dumagép és a konzervatívabb partner közötti kontraszt olyasmi, mint az eredetinél. De akkor is fura, ahogy a beharangozók évekkel korábbi felvételek előtt feltűnnek, amelyekben a háttérben ülő eredeti műsorvezetők is látszanak. Kicsit szürreális megoldás, legalábbis én így értékelem. Ám az is változatlan, hogy ez a műsor alapvetően nem Harsányiékról szól. Egy viccre, egy megjegyzésre nem emlékszem a dolgaiból, pár jó énekes produkció viszont beugrik. Szóval sok hűhó semmiért: ha a fiatalember helyett egy csimpánz ülne Szulák Andrea mellett, akkor sem érne a műsor többet vagy kevesebbet. (Bár azért nagy poén lenne, valljuk be.)

Hol (volt) látható nálunk: MTV, Story TV4

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

1 komment

2010.03.20. 23:25 failtv

Time Warp

Címkék: ismeretterjesztő adatbázis

No, ez sem egy bonyolult alapötletre épülő ismeretterjesztő sorozat: a stábnak van pár csúcsminőségű kamerája, ami a hagyományosnál jóval több kockát rögzít egy másodperc alatt, így aztán iszonyú jó lassításokat lehet csinálni a felvételekből. A csapat profi, nagyszerűen értenek a világításhoz, a kamerák elhelyezéséhez, tehát minden adott a lenyűgöző képekhez.

Azt szintén ügyesen választja ki a stáb, mit vesznek fel. Roppant széles skálán mozognak a belasított tevékenységek: kiderül, hogy iszik a kutya, hogyan ugrik tripla Axelt a műkorcsolyázó, mi történik ha keresztüllő valaki egy lufit és így tovább. (Kis válogatást itt találhattok.) A magamfajta technokrata tévénéző természetesen roppantul értékeli ezt a műsort, ami az utólagos magyarázatok, okoskodások ellenére szerintem simán elmenne úgy is, ha valami relaxáló zenét kevernének a felvételek alá, és azt adnák egy órán át. Igazság szerint a szöveg ellenére is egysíkúvá válhatna ugyanis a dolog, mert végülis a sztori csak annyi, hogy újra és újra lassítva nézhetjük a különféle, szabad szemmel alig vagy sehogy nem követhető tevékenységet. Persze, akár tanulhatunk is a dolgokból- főleg azt a különféle mutatványoknál, hogy na ezt sem fogjuk sose utánuk csinálni. Az, hogy egy éles kártyalap kettévág egy uborkát, belassítva látványosnak tűnt, de nem mondanám hogy megváltoztatta az életemet.

Azért nem rossz anyag, csak háttértévézni nem jó, mert nézni kell hogy élvezhető legyen- persze ez nem probléma, pusztán adottság.

Hol (volt) látható nálunk: Discovery Channel

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.03.19. 23:55 failtv

Malcolm in the Middle

Címkék: adatbázis vígjáték

Ezt a vígjátéksorozatot nem tudom igazán könnyen beskatulyázni. Vannak bennek tipikus, az amerikai komédiákra jellemző elemek, de pár dolgot igencsak elvisz a szélsőséges irányba. Az alaphelyzet annyira nem egyedi, van egy problémás család: apa, anya, meg négy fiúgyerek. A címszereplő Malcom a család zsenije, ő kommentálja a kamerába a történéseket, de rajta kívül gyakorlatilag mindenki balhés vagy ütődött. Az állandóan idebajos anyuka, Lois az igazi családfő, míg férje zavaros ötletei által vezérelt figura, időnként afféle szomorú bohóc-karakter.

Az erőszakos illetve esetenként hétköznapi kategóriákba be nem illeszthető, még egy átlagos életre is képtelen fiúgyerekek bolondos kalandjai néha már szinte nem is szórakoztatnak, hanem zavarba ejtőek. A család állandóan küzd az anyagi nehézségekkel, felbukkan pár agyatlan mellékszereplő, és a legidősebb fiú, Francis szinte önálló vonalat visz a sorozatban. Olyan, mint egy jóféle szappanopera, különféle cselekményszálakkal, közben meg egy-egy fő balhé körül forog adott epizód cselekménye, ami az ilyen vígjátékoknál tipikus.

Szóval nem tudom tipikus sorozatként kezelni a Malcolmot. Az biztos, hogy jópár epizódot láttam már, és elég gyakran volt kiszámíthatatlan vagy meglepő cselekmény, ami nagyon jó pont, időnként el is tud szórakoztani a sztori. Mégis van valami a sorozat világában, ami nagyon idegen a számomra...

Hol (volt) látható nálunk: Comedy Central

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

3 komment

2010.02.15. 21:47 failtv

Barátok közt

Címkék: sorozat adatbázis

Az elmúlt évtizedben életünk részévé vált a magyar kereskedelmi televíziózás alfája és ómegája. A társasház lakói körül forgó sztori ráadásul azzal büszkélkedhet, hogy néhány karaktere már a kezdetektől jelen van az ilyesmire fogékonyak háztartásában: Miklós, Klaudia, András, Nóra, Laci vagy Vili bácsi életének időnként nagy kanyart vett élete beszédtémát jelent sokaknak és viccelődésre nyújt alkalmat másoknak.

Kétségtelen, időseket és fiatalokat egyaránt beszippantott a Barátok közt-univerzum. Míg a konkurens csatorna kórházas szappanoperája már félelmetes bakugrásokon, számtalan alapszereplő kiirtásán van túl, az RTL üdvöskéje igazi elsüllyeszhetetlen csatahajónak tűnik. Nehezen indult be, de amikor utazósebességre gyorsult, onnantól kezdve megállíthatatlan- és nincs szüksége rafinált manőverezésre. Néhány karakteres celebet is adott nekünk ez a sorozat, Kiss Ramóna vagy az I. és II. Tildát alakító színésznők személyében. Valószínűleg Fodor Zsókát, Németh Kristófot is kevesebben tartanák ma számon Magdi anyus és Géza nélkül. Ebbe a sorozatba sikerült ideiglenes szereplőként beimportálni olyan RTL-es arcokat, mint Kovács Kokó István illetve a Való Világ-győztes Szabolcs. A Barátok közt mindent elviselt, mindent túlélt, és ma is ott van minden tévés nézettségi rangsor élén. Pedig azért voltak itt mozgások. Felbukkantak az amerikai sorozatokkal operáló kábeladók, ismeretterjesztő csatornából már annyi van, hogy pusztán a számuk alapján lennie kellene minden háztartásban egy kis Nobel-díjasnak, kikoptak a főáramlatból a mulatós műsorok... És ahogy a szappanoperákra jellemző, egy kis közösség tagjai vesznek össze és békülnek ki, mennek csődbe vagy gazdagodnak meg, változatosságként valaki elköltözik, feltűnik néhány sose látott rokon- szóval a történetvezetés a szokásos. Megjegyzendő, ebben a műfajban egyáltalán nem mondható szánalmasnak a forgatókönyv, a jobb-rosszabb színészek alakítása is megfelel a célnak, tehát azért van oka a folyamatos sikernek. Pár epizódot még azok is láttak belőle, akik reflexből azt mondják, sose néznek tévét- nem szabad elhinni senkinek, aki tagadja.

Nem ragozom tovább, a BK megkerülhetetlen a mai magyar televíziózásban. Nem vagyok jós, nem tudom mi lesz vele egy, kettő vagy öt év múlva, de ha egyszer egyetlen dolgot kell megemlíteni a magyar kereskedelmi tévék hőskorából, csakis a Berényi-klán sagája jöhet szóba.

Hol (volt) látható nálunk: RTL Klub

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.02.14. 20:34 failtv

Disaster Date

Címkék: reality adatbázis szórakoztató

Valentin-nap alkalmából ejtek szót az MTV könnyedén szórakoztató reality-jéről. A cím magáért beszél, rémes randit szerveztet egy "jóbarát" valakinek a csatorna segítségével, egy színész játssza el a kellemetlenkedő, az átverendő személy ízlésétől a lehető legtávolabb álló randipartnert. Ráadásul az átvert haver tudtán kívül pénzért is verseng, annyi dollárt kap ugyanis, ahány percig kibírja az elcseszett találkát.

Egy percig sem kell komolyan venni azt, amit látunk, pont ettől jó a műsor. Jópofa, ártalmatlan átverésnek gondolom ezt az egészet: noha reality-show nem kell gusztustalanságokat csinálni, nem törik senkinek keze-lába, egyszerűen csak végigkuncoghatjuk, amint valaki pofákat vág a szélsőségesen hülye partner marhaságaira. Tipikus rágógumi a szemnek, de az elviselhető fajtából. A világot majd megváltjuk máskor.

Hol (volt) látható nálunk: MTV Hungary

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.02.13. 13:34 failtv

Man v. Food

Címkék: reality gasztro adatbázis

Újabb őrült ötlet a reality-k műfajában: Adam Richman körbeutazza Amerikát, hogy néhány szélsőségesen nagy adagnyi vagy különlegesen csípős helyi ételkülönlegességgel megbirkózzon. Azt kell mondjam, igen jól teljesít a sorozat szerint a gasztro-kihívások terén, legalábbis néha félelmetes dolgokat tud megenni. A helyszínek ezúttal nem a csúcséttermek kifinomult, Michelin-csillagokkal ékesített konyhái, hanem olyan kifőzdék, hamburgeresek, amelyeket az átlagemberek sokkal inkább felkeresnek, mint a kulináris művészetek szentélyeit. Szóval bizonyos szempontból földhözragadt műsor ez, ám amíg léteznek ilyen gyorséttermek és büfék és sok ember kedvencei is, addig ezt egy rossz szó nem érheti. Az is meglepő lehet nekünk itt Európában, miféle extrém kajákra buknak a vendégek északon és délen, keleten és nyugaton, az USA minden csücskében.

A műsor honlapján betekintést lehet nyerni az epizódok tartalmába, a magyar műsorújságban pedig Fald fel Amerikát! címen kell keresni. Azt hiszem, amikor a kifinomult, ám pici adagokat felszolgáló csúcsgasztronómia rajongói megnézik azt, ahogy Adam áldozik a zabálás oltárán, elborzadnak. Bevallom, kicsit már én is. Inkább tartom szórakoztató műsornak ezt a sorozatot, mint afféle igazi főzőcskézős fejtágítónak. Nem csinál kedvet a főzéshez, de a túlzásai miatt már ahhoz sem nagyon, hogy ilyen kifőzdékben egyem magam degeszre. Sőt, kicsit riasztó belegondolni abba, néha nekem is mekkora adagok csúsztak le a torkomon. De sebaj, egyszer élünk, és amíg élünk, próbáljuk élvezni azt. Kinek így, kinek úgy...

Hol (volt) látható nálunk: Spektrum

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

2010.02.13. 00:40 failtv

Football Hooligans International

Címkék: reality ismeretterjesztő adatbázis

Ez aztán nem egy vacakolós műsor: sűrű, akciódús és gyakran megdöbbentő.

Valamit elöljáróban le kell szögezni. Aki számára a foci nem bír jelentőséggel, ezt a műsort csak idegenkedve nézheti, kiakadva az agresszióba átcsapó szenvedélyen. Nem lehet azt igazán felfogni annak, aki nem kiabált végig egy meccset sem a lelátón, mi dolgozik egy drukkerben. És a drukkerek egy részének még ez sem elég. Több réteget különítenek el a nyugdíjasszektortól a kemény magig. A legelszántabb szurkolók egy része óriási transzparenseket készít, tűzijátékkal készül, végigénekli a meccset, miattuk lesz igazán magával rangadó a hangulat. A valódi huligánokat viszont nem érdekli igazán a látvány. Ők ugyanúgy meg akarnak harcolni az ellenféllel, mint kedvenceik a zöld gyepen- értelemszerűen a rivális szurkolótábor az ellenség, a meccset pedig nem gólra, hanem pofonra játsszák. És sajnos időnként a fegyverek is előkerülnek. Óriási indulatok szabadulnak el, és olyan ősi ellentétek feszülnek a szurkolótáborok között, amelyek gyakorlatilag feloldhatatlannak tűnnek. (Nálunk jelentős részben a szurkolók miatt nagyobb rangadó a Fradi-Újpest mint a Fradi-MTK, hiszen utóbbinál nincs értelme huligánok harcáról beszélni.) Harmadik félként pedig ott van a közösen gyűlölt akadékoskodó kívülálló, a rendőrség. A huliganizmus nem olyan probléma, amit egyik napról a másikra meg lehetne oldani. Maximum a stadionból lehet kiszorítani az erőszakot, de ettől még a példaként állított Angliában sem tudták felszámolni azt, csak éppen máshol és máskor csapnak össze a táborok.

A Football Hooligans International sorozatban a házigazda (számos filmben felbukkant színész mellesleg) Danny Dyer több országot meglátogat. (A korábbi, The Real Football Factory című sorozatban az Egyesült Királyságban tett körutat.) Igyekszik feltárni az egyedi sajátosságait az orosz, a török vagy a holland futballhuliganizmusnak, ugyanis más és más vonásokkal jellemezhető az, ami az egyes országokban történik. Egyik helyen a "fair play" szellemében, egyenlő erők összecsapását szervezik meg, máshol az a szabály, hogy nincs szabály. A horvát és szerb drukkerek pedig nemrég még fegyverrel, háborúban néztek szembe, és ez rá is nyomja a bélyegét a rivalizálásukra. Danny felkeresi a kemény mag törzshelyeit, beszél a hangadó drukkerekkel, és egy-egy meccset is eltölt velük a táborban. Megvannak ennek a maga veszélyei, persze a műsor nyilván némileg túlhangsúlyozza ezt- bár a fene tudja, menjen valaki be horvát sállal a szerb huligánok kocsmájába, és majd kiderül mennyire kell ezt komolyan venni. Nincs mese, ez az a téma, ahol abszolút érthető a reality-feldolgozás: nem modellezni vagy számítógépesen animálni kell a meccset és az erőszakot, hanem ott kell lenni.

Szóval szerintem ez egy kifejezetten erős sorozat. Azt nem állítom, hogy minden szóért ami elhangzik benne, tűzbe lehetne menni, ám alapvetően sokat felvillant ebből a különleges szubkultúrából. A huligánlétet sok dolog táplálja: van, aki számára az összetartó közösség a fontos, más tényleg úgy érzi hogy a csapatáért harcol, vannak akik szimplán csak kiélik az agressziót és bizonyára bőven vannak, akik a hétköznapi életük kilátástalansága után itt találnak célt maguknak, itt érzik úgy, hogy puszta erejüknek köszönhetően a szó szoros értelmében pozíciót harcolhatnak ki maguknak. A Hooligans International nem fest idealizált, szép képet erről a világról, de érződik belőle az, hogy szinte kizárólag a foci tud ilyen hihetetlen szélsőséges dolgokat kihozni az emberekből, és többek között ezért is vált a világ legnépszerűbb sportjává.

Hol (volt) látható nálunk: Discovery Channel

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!