HTML

Köpköd a tévémaci

TV-kritika, műsorelemzés, némi história- szubjektív vélemények egy korántsem objektív világról. Igyekszem némileg enciklopédiaszerűen szólni a tévéműsorokról, és végül saját szempontjaim alapján értékelem is őket, de mellette az is terítékre kerül, ami adott pillanatban foglakoztat. Az értékelésről: a műsor minősége arra utal, szerintem mennyire igényes szakmailag maga az elemzés tárgya. A fejberúgás faktorral az újdonságot, izgalmasságot jellemzem. A szigorúan szubjektív arról szól, hogy a fenti pontoktól függetlenül, én mennyire tartom jónak a műsort. Az öt maci jelenti a maximális pontot, az egy a minimálist.

Friss topikok

  • LustaDick: A csimpánzos poént már a germánok lelőtték, úgy kb. 25 évvel ezelőtt: www.youtube.com/watch?v=bJ7t... (2010.08.24. 15:00) Csináljuk a fesztivált
  • Söci: Ez egy kurva jó műsor ! (2010.08.10. 13:46) America's Funniest Home Videos
  • kis_kiraly: Én is pont ezt a cukor rossz-zöldség jó részt láttam. Először azt hittem hogy poén az egész mint a... (2010.07.06. 16:24) Lazy Town
  • failtv: @spamdog: Frappáns hasonlat. Már csak azért is, mert néha az Arrested D... is idegesít kicsit.:) (2010.03.20. 23:25) Malcolm in the Middle
  • Kis ember: Az az érzésem, mintha kissé lenéznének: nesztek parasztok, ennyit érthettek ebből a finom és magas... (2010.02.03. 09:43) Balett ABC Henriettel

A jó megérint. A rossz is, csak máshol és fájdalmasan.

2010.02.02. 20:08 failtv

Balett ABC Henriettel

Címkék: ismeretterjesztő adatbázis

Egy bizonyos szempontból tökéletes ez a műsor: az egész hangulata tükrözi azt, miért nem szeretik manapság már túl sokan a klasszikus balettet. Semmi rosszindulatúság nincs bennem, egyszerűen csak végtelenül divatjamúltnak tűnik ez a művészeti ág, legalábbis ezen műsor alapján. Ez attól teljesen független, hogy becsülöm-e a táncosokat a sok éves kemény tanulásért, munkáért, egyszerűen csak nem ilyen világban élünk. Csajkovszkij-idézettel indít a műsor, aztán tele van romantikus zenei részletekkel, számtalan lassú, bágyasztó áttűnéssel, sok a pompázatosan világított helyszín, és persze ott a műsorvezető is. Tunyogi Henriett balettművész (ezt többször is kiírják egy-egy rövidke epizódban), aki maga árulta el egy interjúban, hogy "túl szépnek" nevezték, bántóan mesterkélten beszél a balettről. Semmilyen kedvet nem csinál ahhoz, hogy nosza, nézzünk meg egy előadást, mert az egészet valami olyan különleges, nem evilági atmoszférájú dologként ábrázolja a sorozat, ami a mai tiszteletlen világban inkább nevetséges avíttnak hat.

Néha Henriett feltűnik a rúd mellett, bemutat pár alaplépést, vajon miért? Az egész műsorban valami szerkesztetlenség érződik, pár másodperces zenefoszlányokat hallunk, aztán egyszer egy előadásrészletet látni, majd a próbatermet, aztán Henriett estélyiben, kissé fátyolos hanggal mesél valamiről egy szép lépcsőn, aztán kis történelem... Próbáltam egy-két epizódnak esélyt adni, de nem bírtam megérteni, mi miért következik a másik után, és úgy egyáltalán, kinek szól ez a műsor. Ha helyesek az infóim, 20 rész készült ebben a sorozatban, húsz epizódnyi olyan stílusú ömlengés, ami inkább riaszt, mint kedvet csinál. Most nagyon rosszmájúnak érzem magam, mocskosnak és felületesnek, de akkor sem tudok semmilyen szinten sem azonosulni ezzel a műsorral. Nem értek a műfajhoz, azt sem tudom, a műsorvezető (és forgatókönyvíró, szerkesztő, producer) szerepbe belekóstolt balettművész mennyire jó táncos, de nem is ez a sorozat fog kézen fogva a klasszikus balett bűvkörébe vezetni. Kár, mert bizonyára sokan dolgoztak rajta, sok munkát öltek bele, de már az első idézet, és utána a fárasztó videoeffektek sorát felvonultató főcím a képernyőre alkalmatlan karakterkészlettel megteszi a hatását, az egészből süt a mesterkéltség.

Nem baj, legközelebb majd csak összejön.

Hol (volt) látható nálunk: MTV

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kopkodotvmaci.blog.hu/api/trackback/id/tr531723665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böff 2010.02.02. 22:21:31

"Néha Henriett feltűnik a rúd mellett"

Szerintem a lényeget megtaláltad. Ennek a műfajnak van létjogosultsága mostanság, akár szóló, akár csoportos a performance.
Az opera is ugyanez a Jurassic Park, igaz az maga kitermelte anno a maga "softcore" műfaját, az operettet, majd jöhetett Hollywood a musical-ekkel.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 22:23:12

a sztriptíz tánc érdekesebb

Ainult Mina 2010.02.02. 22:30:36

Ez a Tunyogi Heni a Vásáry Tamás felesége? Hogyan kaphatta ő ezt az adást?

farkamatvakarva 2010.02.02. 22:44:05

@nézz: az biztus, hogyha heni cica-aki tényleg egy prima kis nő-kicsit ledérebben öltözne, akkor ott csorgatnánk a nyálunkat a tv előtt

Kis ember 2010.02.02. 23:42:48

Azt mégse mutathatják a tévében, ahogy a balettmesternő üti a hétéves gyerekek lábát és úgy üvöltözik velük, hogy sírva jönnek ki az óráról. Persze nem csak ilyen van, sőt, de ilyen IS van.
Meg azt se mutathatják, amikor éveken át azt mondják a gyereknek, hogy "szar vagy, béna vagy, nézd meg, XY mennyivel jobb, így sose lesz belőled senki"
Na ilyen több van.

degreen 2010.02.03. 06:41:11

5 másodpercet bírtam belőle megnézni, aztán gyorsan kapcsoltam.

Frau Rindfleisch 2010.02.03. 07:49:01

Aki nem szereti a balettet az egyáltalán minek kapcsol oda? Sajnos az igazi művészetet manapság már nem kedeveli senki csak a szex, a pucérság, a verekedés, az erőszak, az igénytelenség. Hova fejlődik ez a világ? Vagy fejlődés ez egyáltalán?

Kis ember 2010.02.03. 08:23:29

@Rozi néni:
Meg fogsz döbbenni: egy balettos ismerősömmel szenvedtem végig egy részt, percről-percre idegesebb lett. Azt mondta ekkora sz.rt már rég látott.

@Talon Karrde:
Igen, de nem úgy, ahogy gondolod... :)

Kis ember 2010.02.03. 08:40:53

@Talon Karrde:
Nem tudom, de nem úgy, ahogy én. :)

emzse3 2010.02.03. 08:43:34

Hát ez télleg elég rettenetes... :( Tárgyi tévedés, h TH a műsorvezető. Táncosnak nyilván nagyon jó de erre alkalmatlan! Inkább a műfajról jól beszélő szakmabelieket kellett volna felkérni, akkor egyből érdekes, változatos lenne a műsor és megismerhetné mindenki a hazai alkotókat. Gondolom most tíz körömmel kaparják magukat miközben nézik...
Gratulálok, MTV! Ismét egy nézhetetlen méregdrága kultúrális műsor...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 08:43:55

@Kis ember: Ne izéljél már! Téged vertek a korlát mellett vagy csak hallottál ilyesmit összevissza beszélni?

garymoore54 2010.02.03. 08:47:18

Számomra igencsak visszataszajtó, ha valaki saját magáról terjeszti, hogy "mások által túl szépnek" mondott... Hát egy röhej. Meg kéne várni, amíg nagyon sokan mondják, és nem csak neki, hanem szerte a világban - mondjuk mint Angelina Jolie-ra -, és akkor el lehetünk magunktól telve, hogy de gyönyörűre csinált minket a jó isten. De amíg ez megtörténik, egy nevetséges szerencsétlen öntelt hülyét látunk szépelegni.

Kis ember 2010.02.03. 08:47:38

@Talon Karrde:
Maradjunk annyiban, hogy több évig voltam benn a balett-termekben, miközben mások álltak a korlát mellett, megint mások meg kiabáltak velük.

macska69 2010.02.03. 08:50:53

A műsor törekvése jó, hogy forduljunk a régi értékek felé, mert tényleg visszataszító a mai "táncművészet", ami jóformán nem szól másról, mint nyilvános párzásról. Szóval a törekvés az jó, de a megvalósításon még kicsit dolgozni kell. Kicsit sokat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 08:52:16

@Kis ember: Kár. Mindez Magyarországon történt? Mert tudtommal ez az orosz módszer nem olyan elterjedt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 08:53:45

@macska69: Egyetértek, szerintem pl. a Megatánc nagyon jó kezdeményezés volt. Kár hogy egy táncos nem hoz akkora hasznot a TV-nek mint egy *sztár-zenész.

Kis ember 2010.02.03. 08:55:25

@Talon Karrde:
Állami Balettintézet, új nevén Magyar Táncművészeti Főiskola.
Tévedsz, a régi balettmesterek nagy része (és bizony még ott vannak) Moszkvában tanult.
Persze vannak zseniális és nagyon aranyos mesterek/mesternők is.

macska69 2010.02.03. 09:05:27

Vannak rossz emlékeim a balettal kapcsolatban. Apró koromban felvételiztem. Amikor beléptem, a "felnőttek" kérdezgették egymást, hogy ez a gyerek kinek a kije? Senkinek? Akkor alkalmatlan. "Túl nyeszlett" minősítéssel kipenderítettek az ajtón. Aki pedig valakinek volt valakije, azt felvették annak ellenére, hogy sem tehetsége, sem akarata nem volt hozzá. Vért izzadtak szerencsétlenek, velük szemben próbáltak ilyen moszkvai módszerekkel eredményt elérni, belőlük táncosokat faragni. Táncművészeket így kinevelni nem lehet. Nem is sikerült. Közülük egy sem lett az. Vajon ma is így megy ez?

Adaren 2010.02.03. 09:18:07

Jómagam is balettoztam. Elég sokáig. Persze, kemény volt, mindenkit piszkálnak, de tényleg csak így tudsz jó táncos lenni.
A műsor pedig szerintem is iszonyatos. A klasszikus értékeket vissza lehet hozni jól is, de ez nem az. Ez az álmatag Csajkovszkij-delirium ami az egész műsor képi világa iszonyú.
Amúgy meg szerintem a kortárs tánc(művészet) is zseniális.

vladek 2010.02.03. 09:24:30

Tényleg nagy gáz ez a műsor. Ezt sajnos balettszeretőként mondom. T. Henriett teljesen alkalmatlan erre a feladatra, amilyen jó táncos, olyan rossz műsorvezető. Basszus, nincs egy szerkesztő ebben a műsorban? Sokkal jobb lett volna ha a) vagy egy profi műsorvezető ássa bele magát a témába és vezeti a műsort, b) egy flanelinges, szemüveges kritikus vagy rendező magyarázza a dolgot csillogó szemekkel, élénken gesztikulálva...
Pedig milyen jó kis műsor lehetett volna...

Kis ember 2010.02.03. 09:43:29

Az az érzésem, mintha kissé lenéznének: nesztek parasztok, ennyit érthettek ebből a finom és magas művészetből.
Pedig a művészet egészen más.
Szerintem.
süti beállítások módosítása