HTML

Köpköd a tévémaci

TV-kritika, műsorelemzés, némi história- szubjektív vélemények egy korántsem objektív világról. Igyekszem némileg enciklopédiaszerűen szólni a tévéműsorokról, és végül saját szempontjaim alapján értékelem is őket, de mellette az is terítékre kerül, ami adott pillanatban foglakoztat. Az értékelésről: a műsor minősége arra utal, szerintem mennyire igényes szakmailag maga az elemzés tárgya. A fejberúgás faktorral az újdonságot, izgalmasságot jellemzem. A szigorúan szubjektív arról szól, hogy a fenti pontoktól függetlenül, én mennyire tartom jónak a műsort. Az öt maci jelenti a maximális pontot, az egy a minimálist.

Friss topikok

  • LustaDick: A csimpánzos poént már a germánok lelőtték, úgy kb. 25 évvel ezelőtt: www.youtube.com/watch?v=bJ7t... (2010.08.24. 15:00) Csináljuk a fesztivált
  • Söci: Ez egy kurva jó műsor ! (2010.08.10. 13:46) America's Funniest Home Videos
  • kis_kiraly: Én is pont ezt a cukor rossz-zöldség jó részt láttam. Először azt hittem hogy poén az egész mint a... (2010.07.06. 16:24) Lazy Town
  • failtv: @spamdog: Frappáns hasonlat. Már csak azért is, mert néha az Arrested D... is idegesít kicsit.:) (2010.03.20. 23:25) Malcolm in the Middle
  • Kis ember: Az az érzésem, mintha kissé lenéznének: nesztek parasztok, ennyit érthettek ebből a finom és magas... (2010.02.03. 09:43) Balett ABC Henriettel

A jó megérint. A rossz is, csak máshol és fájdalmasan.

2010.01.25. 21:11 failtv

Derrick

Címkék: sorozat krimi adatbázis

Őszinte önvallomás: számomra toronymagasan a Derrick a tévékrimik királya. Persze nem mondom, annyi részt láttam már, hogy kevés igazi ledöbbentést tud okozni egy-egy epizód.

És mégis... Azt hiszem, a Derricket nézve az ember a bűnügyek egy másféle, nagyon hétköznapi, nagyon kínlódós, csúszva-mászva menekülő és időnként szánalmas oldalára csodálkozik rá. Nézi az ember a bűnténybe időnként csak belesodródó emberek történetét, akiket nem is annyira a rendőrök törnek meg, hanem saját maguk nem bírnak elszámolni a lelkiismeretükkel, látja az ember a magukat okosnak gondoló gyilkosokat, akik hibákat vétenek, és látja az ember a rendőrt, akinek nagyobb segítsége a csapata, a sok apró begyűjtött információja, mint a fegyvere. Így aztán a sokféle részben sokféle bűntény van, amiket csak Derrick, és hű fegyverhordozója, Harry köt össze, akik igyekeznek elkapni a tettest. (A sorozat különösségére utal, hogy nem mindig sikerül nekik, bár persze nagyon ritka a kudarc.)

A két főszerepet alakító színész, Horst Tappert és Fritz Wepper összenőtt a figurákkal, és igazság szerint Magyarországon összenőtt velük a két eredeti szinkronhang, Szabó Ottóé és Gálvölgyi Jánosé. A Derrick ugyanis azok közé a nyugati krimik közé tartozott, amik eljuthattak a vasfüggöny mögé (és még a világ számtalan országába), mert a müncheni zsaruk nem az osztályharcról elmélkedtek, tehát a fentebb vázolt földhözragadtság miatt bárhol bemutathatták, és gyakorlatilag mindenhol sikert is aratott. De úgy gondolom, hogy minden más nagy tévés sikerhez hasonlóan el lehet töprengeni, mi volt még a népszerűség hátterében. Az addig rendben, hogy van egy komoly nyomozó, egy bűntény, és az órás epizód végére megvan a gyilkos is, eddig tartott az átlagos néző érdeklődése, aki megkapta amit várt. De ezt éppenséggel sok más sorozat is kínálhatta, kínálja is, a Cobra 11-től a Kojakon át a CSI-ig.

Valamit mégis tudott az összes részt (281 epizód, negyed századon át!) forgatókönyvíróként jegyző Herbert Reinecker, ami kiemelte a Derricket a krimik közül. Talán pont az, hogy nem is emeli el a hétköznapoktól a sztorit, hanem saját kétes élethelyzeteink, belső konfliktusaink köszönnek vissza, eszünkbe juthatnak "mi lett volna, ha?" kérdések, emlékek családból, ismerősi körből? Persze az is lehet, felesleges a filozófia boncolgatása, és egyszerűen csak egy "tiszta" krimi ez, ahol az epizód előtt még mit sem lehet tudni arról, milyen körben játszódik majd a sztori és mi fog történni a filmben, ellentétben a nagyon sémákra épülő amerikai krimik (pl. Columbo) némelyikével. Mindenesetre nálunk még mindig kultusza van a Derricknek, csak hát új szinkronhangokkal kellett megbarátkoznunk Szabó Ottó halála óta. Nem mondhatni, hogy Újlaky Dénesnek (és Besenczi Árpádnak) rajongótábora alakult volna ki, de a siker azért így is töretlen- még mindig vetítetnek újabb és régebbi epizódokat. Persze könnyű a tévék dolga: akadnak nálunk soha nem játszott régebbi részek.

Mindegy, nem akarom tovább boncolgatni a témát, mert tele van a Wiki meg a rajongói oldalak tömege a többletinformációkkal. Ami a lényeg, az csak annyi, hogy nálam krimiben a Derrick a csúcs, és attól tartok, jó darabig az is marad, pedig az évek alatt én is sokat változtam, meg a világ is körülöttem.

Hol (volt) látható nálunk: MTV, Duna TV, Sorozat+

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopkodotvmaci.blog.hu/api/trackback/id/tr201702023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.