HTML

Köpköd a tévémaci

TV-kritika, műsorelemzés, némi história- szubjektív vélemények egy korántsem objektív világról. Igyekszem némileg enciklopédiaszerűen szólni a tévéműsorokról, és végül saját szempontjaim alapján értékelem is őket, de mellette az is terítékre kerül, ami adott pillanatban foglakoztat. Az értékelésről: a műsor minősége arra utal, szerintem mennyire igényes szakmailag maga az elemzés tárgya. A fejberúgás faktorral az újdonságot, izgalmasságot jellemzem. A szigorúan szubjektív arról szól, hogy a fenti pontoktól függetlenül, én mennyire tartom jónak a műsort. Az öt maci jelenti a maximális pontot, az egy a minimálist.

Friss topikok

  • LustaDick: A csimpánzos poént már a germánok lelőtték, úgy kb. 25 évvel ezelőtt: www.youtube.com/watch?v=bJ7t... (2010.08.24. 15:00) Csináljuk a fesztivált
  • Söci: Ez egy kurva jó műsor ! (2010.08.10. 13:46) America's Funniest Home Videos
  • kis_kiraly: Én is pont ezt a cukor rossz-zöldség jó részt láttam. Először azt hittem hogy poén az egész mint a... (2010.07.06. 16:24) Lazy Town
  • failtv: @spamdog: Frappáns hasonlat. Már csak azért is, mert néha az Arrested D... is idegesít kicsit.:) (2010.03.20. 23:25) Malcolm in the Middle
  • Kis ember: Az az érzésem, mintha kissé lenéznének: nesztek parasztok, ennyit érthettek ebből a finom és magas... (2010.02.03. 09:43) Balett ABC Henriettel

A jó megérint. A rossz is, csak máshol és fájdalmasan.

2010.01.27. 01:46 failtv

A palota ékköve

Címkék: sorozat adatbázis

Ritka madár a koreai tévésorozat mifelénk, és ezért aztán nehéz is igazán hova tenni. A dél-amerikai sorozatokat könnyen hasonlítgatjuk össze, gyorsan észrevesszük a tipikus jegyeit, de azt nem sokan tudják, mi és ki a menő Dél-Koreában. (Mert persze ne érjen meglepetés, természetesen ez a sorozat sem a sztálinista északi Koreában készült.) A Wikipédia szerint a sorozat nagy siker volt egész Ázsiában, és a világ más részein is megvásárolták, szóval lehet, hogy jó képet kaphatunk arról a filmből, mit szeretnek a Távol-Keleten.

A film főszereplője Jang Guem (Dzsanggüm), az udvarhölgyből lett királyi orvos, aki sok fordulat után nyeri el méltó beosztását. Amit a háttérnek utánaolvasva tudni lehet, az az, hogy létezett ilyen nevű személy, az első, és mindmáig egyetlen hölgy Korea történetében, aki a király orvosa lett, de mivel csak néhány említés szintjén idézik fel az alakját a 16. századi krónikák, a sorozat története teljesen kitalált. Ez persze nem szokatlan, hiszen nem a történelmi hitelesség kedvéért néz az ember efféle sorozatokat.

A kérdés adódik, hogy akkor én miért ragadtam időnként az MTV előtt, ha ez a sorozat ment. Nos, nagyon díszletszagú az egész, kicsit megerőszakolt és lassú a történetvezetés, és miközben hébe-hóba éveket ugrik az egész, a főszereplőkön szinte semmi változást nem lehet felfedezni, ráadásul időnként fárasztóak az érzelgős monológok. Szóval azt mondanám, önmagában nem lenne érdekesebb, mint egy brazil telenovella. De... a főszereplő udvarhölgyek iszonyatos mennyiségű főzési jelenetben szerepelnek. Szépen felvett részek ezek, és olyan gondossággal alkotják meg a különféle fogásokat, hogy elmenne simán egy gasztro-dokuba. És nincs is ezzel baj. Lássuk be, a tévében látott főzős műsorok többségét csak magát a folyamatért nézzük (ezért számít olyan sokat a házigazda egyénisége), a receptek 98 százalékát senki meg nem csinálja. Így aztán A palota ékköve különleges koreai ételei nálam elvitték a hátukon a műsort.

Azt is hozzá lehet tenni, hogy kicsi (még ha esetleg nem is teljesen történelmi hitelességű) betekintést kapunk a középkori Koreába. A sok fikció ellenére nyilván akad benne valami olyan történelmi mag, ami tényleg a korszakra jellemző. Ettől egzotikus lehet, de mondhatjuk, ilyen apróság kell ahhoz, hogy mondjuk én kövessem kis ideig Jang Guem kalandjait. Hozzátehetem még azt is, hogy sok szereplőt talán tudatosan úgy választottak ki, hogy nemzetközi forgalmazásban is eladható legyen a megjelenése. Némelyik színésznő kifejezetten vonzó, de azt hiszem egy koreai sorozatnál hülyén hangzana eyecandy-t emlegetni- nem is teszem. A palota ékköve nem mestermű, nem lettem rajongó, de azért arra jó volt, hogy bizonyítsa, megy az Ázsiában is, ami Brazíliában, sőt, akár még lehet hozzáadni valami kis pluszt is.

Hol (volt) látható nálunk: MTV

Értékelés:

Műsor minősége
Fejberúgás faktor
Szigorúan szubjektív

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kopkodotvmaci.blog.hu/api/trackback/id/tr881705547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása